Autor Wiadomość
laila69
PostWysłany: Pią 16:28, 14 Sty 2011     Temat postu: Penne con tonno e fungi :)

... czyli Makaron z tunczykiem i grzybkami Wesoly

MOJE ULUBIONE!

skladniki dla ok 4osob:

1/ makaron (ja najbardziej lubie penne, czyli takie skosnie ciete rury, ale mozna uzyc np muszelek, jak ktos lubi )

2/puszka tunczyka w zalewie wlasnej (ewentualnie w oleju, ale pozniej pryska na patelnii) moga byc 2 puszki, w zaleznosci od tego, kto jak lubi tunczyka

3/ grzybki - kwestia jest taka, kto ma do jakich dostep: najszybciej kupic takie ciete w puszecce, tez w zalewie wlasnej, albo w sloiczku. zazwyczaj nazywaja sie Champion-y. aby tylko nie byly w occie sa np firmy Ole! takie w sloiku ciete, albo cale
a jak nie ma dostepu do takich juz gotowych, to mozna wziac swieze pieczarki i je poddusic

4/ czosnek. wg uznania. ja daje duzo Wesoly
5/ smietana. taka 200g powinna wystarczyc
6/ przyprawy (bazylia, pieprz, wegeta jak ktos jakies inne szczegolnie lubi, to polecam eksperymenty Wesoly) plus kropla oliwy z oliwek do smazenia
7/ parmezan/inny ser do posypania (super smakuje tez posypany swieza bazylia)

Makaron gotujemy al dente (o ile sie taki lubi Wesoly)
na patelnie, na oliwe z oliwek, wrzucamy tunczyka, przyrumieniamy.
dodajemy grzybki.
a reszte ja robie tak: wlewam do miseczki smietane, dolewam do niej kilka lyzek goracej wody, mieszam, dosypuje wszstkie przyprawy i starty na tartce/wycisniety przez praske czosnek
i wlewam to na patelnie do reszty.
mieszam. robi sie taki jasny sos (koloru takiego jak, hmm capuccino Wesoly)
poza tym zawsze wlewam zawartosc patelnii do gara z kluchami i mieszam razem Wesoly
rozkladam na talerze.
posypuje parmezanem i swieza bazylia/natka pietruszki.

jest przepyszne!
zawsze kazdemu smakuje, a przygotowyje sie ok pol godz Wesoly

POLECAM Wesoly:lol:

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group