Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Desery na walentynkową kolację cz.2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TabacMan
Administrator
Administrator



Dołączył: 06 Sty 2011
Posty: 845
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Kalisz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:09, 05 Lut 2011     Temat postu: Desery na walentynkową kolację cz.2

Naleśniki z wiśniami i czekoladą

Składniki:

- naleśniki według własnego przepisu
- wiśnie, ok. 500 g
- kilka łyżek cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sos czekoladowy:
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 170 ml mleka
- 35 g cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Świeże wiśnie umyć, wydrylować i zasypać kilkoma łyżkami cukru, pozostawić, aż puszczą sok. Mrożone wiśnie wystarczy zasypać w misce cukrem i zostawić do rozmrożenia. Następnie wiśnie odcedzić. Połowę zalewy wlać do rondelka, dodać cukier do smaku (w razie potrzeby), cynamon i zagotować. W drugiej połowie płynu wymieszać mąkę kukurydzianą, wlać do gotującej się zalewy i mieszając, doprowadzić ponownie do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z odcedzonymi wiśniami. Sos czekoladowy: Do rondelka wlać połowę mleka i wsypać czekoladę, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i mąkę kukurydzianą, następnie zmieszać w rondlu z czekoladą. Cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Po zdjęciu z gazu sos mieszać jeszcze chwilę intensywnie trzepaczką, aż będzie idealnie gładki. Gotowe naleśniki smarować wiśniami, składać na pół. Podawać na ciepło razem z kremem czekoladowym.


===============================================


Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- aromat waniliowy
- słoiczek wiśni w syropie lub alkoholu
- kieliszek wiśniówki
- 400 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym. Na parze roztopić tabliczkę czekolady, wystudzić. Wymieszać z masą z żółtek, aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć do formy 24 cm i piec w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Krążki ciasta nasączyć wiśniówką. Wiśnie podgrzać z 1/4 szklanki gorącej wody i łyżką cukru. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Krążki tortu przełożyć wiśniami i cienką warstwą bitej śmietany. Udekorować bitą śmietaną, czekoladą i wiśniami.


===============================================


Poderwij mnie

Tiramisu to po włosku poderwij mnie, deser ten posiada też pewne własności afrodyzjaku

Składniki:
- 30 dag podłużnych biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml alkoholu np. amaretto
- 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać kawę i zalać wrzątkiem. Całość wymieszać razem z alkoholem i zostawić do wystygnięcia. Najlepiej dobrać ilość alkoholu według smaku i upodobania. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć na kogel-mogel. Do jednolitej masy dodać serek mascaropone i wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Gdy zesztywnieje wsypać pozostały cukier i ubijać przez 2 min. Ubite białka połączyć z kremem w jednolitą całość. Na blasze układać biszkopty zanurzone wcześniej w naparze z kawy i alkoholu. Na pierwszą warstwę ułożyć połowę kremu i posypać kakao. Kolejna warstwa nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Całość posypać kakao tuż przed podaniem. Warstw może być więcej. Wszystko zależy od naszego upodobania, ale wtedy trzeba przygotować odpowiednio więcej kremu i biszkoptów.


===============================================

Serce z piernika

Składniki:

- 1 kg mąki
- 0, 5 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 2 całe jajka
- 1 kostka margaryny
Lukier:
- 0,5 kg cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżeczki ciepłej wody
- barwniki spożywcze
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Tłuszcz rozpuścić, miód ocieplić w garnku z gorącą wodą. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Wałkować bardzo cienko i wycinać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 7- 8 min. Lukier: do 2 białek dodać cukier puder i sok z cytryny – dobrze utrzeć łyżką (konsystencja gęstej śmietany). Można ubawić. Gotowym lukrem posmarować pierniczki. Najlepiej upiec 14 dni wcześniej. Mogą długo leżeć. Przechowywać w puszcze lub w słoiku.


===============================================

Babka czekoladowa

Składniki:

- 200 g masła roślinnego
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- troszkę masła do wysmarowania formy
- kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
- polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i zmiksować. Dodać ubitą pianę i wmieszać delikatnie. Dodać kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Wymieszać. Foremkę posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub tartą bułką. Wlać masę. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 40-45 min. Upieczone ciasto odstawić i dopiero jak przestygnie wyjąć z foremki. Ciasto udekorować polewą czekoladową i serduszkami z czekolady.


źródło : urodaizdrowie.pl


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
laila69
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 1366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ja się tu taka słodka wzięłam? :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:09, 05 Lut 2011     Temat postu:

fiu, fiu, fiu!

ale słodko!

ale walentynkowo!

teraz, to już nie wiem na jaki przepis się zdecydować

Jago, który byś wybrała? Mruga

a Ty TabacMan, który byś zjadł? a który zrobił? Mruga

A Policjant? Wesoly

a reszta? hihi

dla Admina za przepisy:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pablodeath
Moderator
Moderator



Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: z zaskoczenia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:56, 05 Lut 2011     Temat postu:

ja to pewnie każdy bym zjadał Wesoly ale z przygotowaniem to problem bo jestem antytalentem kulinarnym Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
laila69
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 1366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ja się tu taka słodka wzięłam? :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:27, 05 Lut 2011     Temat postu:

nie przesadzaj, że skala trudności przygotowania tych 'dań' Cię przerasta

w Cudnej Nl nawet naleśniki gotowe możesz kupić, także myśl już, co przygotujesz Mruga

mi aż ślinka cieknie, jak patrzę na te zdjęcia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin