Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

tort czekoladowy Nigelli

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Policjant10
Moderator
Moderator



Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Bytow/IJmuden
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:31, 12 Sty 2011     Temat postu: tort czekoladowy Nigelli

Składniki
* 400 g mąki
* 250 g cukru
* 100 g jasnego cukru muscovado lub innego cukru trzcinowego (ew. zwykły biały cukier)
* 50 g kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 jajka
* 150 ml kwaśnej śmietany (np. 18%)
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
* 175 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
* 125 ml oleju kukurydzianego lub innego oleju roślinnego
* 300 ml zimnej wody
Polewa:
* 175 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
* 250 g miękkiego masła
* 275 g cukru pudru
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
Sposób przygotowania

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukry, cukier waniliowy, kakao, sól, proszek i sodę. W drugim naczyniu zmiksować jajka, śmietanę i ekstrakt. Masło zmiksować z olejem, a potem z wodą. Dodać suche składniki i miksować na niskich obrotach. Dodać jajka i utrzeć aż wszystkie składniki połączą się. Masę rozlać do dwóch okrągłych form o średnicy 20 cm – wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w temp. 180°C. Po 15 minutach wyjąć z form i ostudzić.

Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (2-3 minuty na średniej mocy). Masło utrzeć aż stanie się miękkie i kremowe. Dodać przesiany cukier i utrzeć na puszystą masę. Dodać ekstrakt i czekoladę i utrzeć na gładką, błyszczącą masę.

Placki przełożyć polewą, posmarować boki i wierzch tortu

Uwaga Nigelli: “Podałam składniki na 10 porcji lub – w przypadku leczenia złamanego serca – na jedną.” ;-)

Moje uwagi: Cukier muscovado zastąpiłam białym, bo mi szkoda kasy. Pewnie z brązowym cukrem ciasto wyszłoby 100 razy lepsze, ale gwarantuję Wam, że ze zwykłym cukrem też jest super. Nie wypróbowałam polewy Nigelli, bo uznałam, że dla dzieci lepsza będzie bita śmietana lub masa budyniowa (budyń śmietankowy ugotowany z połową mleka, ostudzony i utarty z masłem na puszystą masę). Tort przyozdobiłam kupionymi w sklepie listkami czekoladowymi – każde dziecko chciało mieć listek na swoim kawałku tortu :-)

Ps: Ostatnio najbardziej mi odpowiada przełożenie tego ciasta masą z serka mascarpone, taką jak w deserze lodowym

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Policjant10 dnia Śro 22:32, 12 Sty 2011 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin