Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

a u Holendra na talerzu..

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
laila69
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 1366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ja się tu taka słodka wzięłam? :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:18, 03 Mar 2011     Temat postu: a u Holendra na talerzu..

Cytat:
Holandia na pewno nie należy do krajów słynących z turystyki kulinarnej. Ciężko jest wskazać choćby jedno narodowe danie. Niestety Holendrzy nie rozwinęli tej jakże ważnej i smacznej dziedziny.

Z kuchnią holenderską jest trochę jak z ilością narodowości, które ten kraj zamieszkują. Znajdziemy tu po trochę wszystkiego, a przechadzając się po mieście natrafimy na niezliczoną ilość miejsc, w których sprzedają kebab, pizzę czy steki.

Zwolennicy ciepłego posiłku w porze lunchu, będą zawiedzeni, ponieważ lunch po holendersku to głównie kanapka (z holenderskiej bułki – broodje) lub tost oraz mleko. Najwidoczniej Polska kampanii „Pij mleko, będziesz wielki” jest wzorowana na przykładzie Holendrów. Ich ulubionym napojem jest Chocomel, czyli mleko o smaku czekoladowym. Po podgrzaniu serwowane jest jako gorąca czekolada. Zaskoczyć może kanapka z posypką czekoladową, używaną głównie do wypieku ciast, czy z ciastkiem korzennym (speculaas).

Porządny, ciepły posiłek jedzony jest w godzinach wieczornych. Holenderska kuchnia oparta jest głównie na prostych potrawach chłopów i rybaków. Jeżeli chcemy doświadczyć prawdziwie holenderskiego dania, powinniśmy spróbować stampot, czyli duszonych warzyw. Najczęściej są to ziemniaki z marchewką, ale także z kapustą (jarmuż) i innymi warzywami, podanymi w formie puree. Danie to często jest serwowane z lokalną kiełbasą - rookworst. Holendrzy dumni są także ze swojej grochówki (erwtensoep) – serwowanej głównie w zimie. Ciekawym przysmakiem, który możemy spotkać w wielu restauracjach, szczególnie jako dagshotel, czyli danie dnia, jest kurczak w sosie orzechowym. Masło orzechowe jest bardzo cenionym dodatkiem, a pindas, czyli orzeszki stanowią podstawę wielu potraw jak właśnie sosu do kurczaka czy frytek.

Zdecydowanie lepiej wychodzą Holendrom słodkości. Na każdym rogu możemy kupić gofry w różnej postaci (z polewami, posypkami, ze śmietaną itp.). Warto skosztować stroopwafel – cienkich wafelków przełożonych karmelem. Najlepiej smakuje potrzymany chwilę na kubku z gorącą kawą lub herbatą. Równie popularne jak wafle, są poffertjes, czyli malutkie grube naleśniki obficie posypane cukrem pudrem. Narodowym ciastem Holendrów jest szarlotka (appelgebak), którą znajdziemy w każdej restauracji i kafejce. Warta grzechu, szczególnie podana na ciepło z gałką lodów i sosem orzechowym. W okresie świątecznym Holendrzy zajadają się oliebollen, czyli pączkami nadziewanymi jabłkami, rodzynkami czy budyniem.

Wymieniając narodowe potrawy, nie można pominąć słynnych serów holenderskich (kaas), które ucieszą niejedno podniebienie. Różnią się smakiem w zależności od czasu dojrzewania: najmłodszy, łagodny i miękki, to jonge kaas, następnie ostrzejszy belegen i na końcu oude kaas, najstarszy ser używany głównie jako tarty. Najbardziej znane Polakom sery to chyba Edam i Gouda, których nazwy pochodzą od holenderskich miast.

Tym, z czego Holendrzy są naprawdę dumni i sławni jest Heineken. Pozostałe gatunki piw to Amstel, Grolsch oraz Bavaria. Popularne w Holandii są także belgijskie marki takie jak Leffe. Piwa podawane są w szklankach 0,2 lub 0,25l.

Do piwa serwowane są przekąski, głównie smażone krokiety nadziewane serem lub warzywami (kroketten) oraz mięsne pulpety (bitterballen). Mówiąc o potrawach, nie można pominąć słynnych frytek, które sprzedawane są w każdej restauracji i praktycznie na każdym rogu ulicy. Jedzone są o każdej porze dnia i nocy. Najpopularniejszym dodatkiem jest sos majonezowy, ale możemy także spotkać sos orzechowy oraz oczywiście keczup.

Poza piwem, Holendrzy gustują w ginie. Niewiele osób wie, że ojczyzną ginu jest Holandia. Trunek ten został wynaleziony przez holenderskiego fizyka, a nazwa pochodzi od holenderskiego słowa jenever, które oznacza jałowiec.

Jeżeli jesteśmy jednak przywiązani do polskich narodowych potraw, powinniśmy nie mieć problemów z ich przygotowaniem, ponieważ większość produktów dostępnych w Polsce, znajdziemy także tutaj. Problemem może być znalezienie białego sera, czy dobrej kiełbasy, ale od czego są polskie sklepy? Polskie piwo i wódka (np. Żubrówka) sprzedawane są natomiast w supermarketach typu Albert Heijn czy DirkIII.
Barbara Kokoszka, znajdz-prace

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin