Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak zrobić pizzę w domu: krok po kroku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TabacMan
Administrator
Administrator



Dołączył: 06 Sty 2011
Posty: 845
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Kalisz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:24, 12 Sty 2011     Temat postu: Jak zrobić pizzę w domu: krok po kroku

Kochani, już 9 lutego będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy! Wszystkie łasuchy zapraszamy więc do przygotowania się do wielkiego dnia pizzożerców, polecamy oliwy prosto z Włoch, które stosowane są w tradycyjnych pizzach włoskich (Włosi nie używają do pizzy takich sosów jak czosnkowy, pomidorowy tylko właśnie oliwę). Prosimy: nie zamawiajcie pizzy przez telefon, zróbcie ją sami w domu, będzie to naprawdę nie tylko okazja, żeby napełnić brzuszek, ale też wspaniała zabawa w gronie rodzinnym. Wbrew powszechnej opinii wykonanie pizzy w domu wcale nie jest takie trudne a zadowolenie nie do opisania. Sklep Centrumoliwy.pl – expert od pysznej pizzy proponuje nam zrobienie pizzy na bazie ciasta ciasta neapolitańskiego, które jest łatwe w przygotowaniu, elastyczne i smaczne. Tradycyjnie pizza napoletana jest z tych na “cienkim cieście”. Przepis na ciasto napoletano został zdobyty w pizzerii w okolicach Wenecji , chociaż szef zapewniał, że jest rodowitym napolitańczykiem.

A oto co potrzebujecie do zrobienia ciasta według smakosza ze sklepu CentrumOliwy.com

* mąki (150 gramów)
* woda (150 ml)
* sól morska (15 gramów)
* drożdże (20 gramów zimą, latem 10 gramów)



Przygotuj sobie dwie miski. Podziel teraz wodę po równo do każdej miski. Do jednej wrzuć drożdże, do drugiej sól.

Zamieszaj, aż drożdże i sól się rozpuszczą. Teraz dodaj mąkę, po równo do każdej z mis. Teraz wystarczy mieszać i ugniatać ciasto w każdej misie. Ugniataj osobno, aż do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać ciasto i zacznie “odchodzić” od ręki. Zostaw ciasto (w zasadzie ciasta)w ciepłym pomieszczeniu na 15 minut, żeby drożdże trochę “popracowały”.

Po upływie tego czasu, najważniejsza czynność. Połączenie obu ciast w jedno. Teraz pozostaje Ci już tylko ugniatać, ugniatać i ugniatać. W miarę potrzeb dodaj trochę mąki. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek extravergine dla nadania większej elastyczności.Ugniecione odpowiednio ciasto przykryj czystą chustką kuchenną i pozostaw na pół godziny, żeby trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.Wyrośnięte ciasto formuję w koło. Możesz użyć wałka, lub spróbuj ukręcić ciasto w powietrzu, tak jak to robią fachowcy. Nie jest to trudne. Naprawdę! Po kilku razach zaczniesz wykręcać ciastem we wszystkie stony.Posyp blachę odrobiną mąki, ułóż uformowany placek, nałóż i rozprowadź sos. Reszta już zależy od Ciebie, co chcesz umieścić na pizzy.

Moja ulubiona to ser mozzarella, pokrojony w cząstki pomidor i góra rukoli na niej. Polecam spróbować pizzę z serem mozzarella zamiast używać jakiegoś żółtego. Pizza idzie do piekarnika na 10-15 minut, w zależności od piekarnika, bo wiadomo, że każdy inaczej piecze. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, skrapiam oliwą smakową (czasem ziołową, czasem ostrą papryczką) i zjadam. Polecam spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.

Oliwa z oliwek extravergine z ostrą papryczką pepperoni i bazylią wzbogaci smak pizzy z pomidorami i mozzarellą. Po wyjęciu pizzy z piekarnika skrop ją a poczujesz się jak prawdziwej włoskiej pizzerii.
Wzbogać smak swojej kuchni o oliwę z naturalnymi dodatkami, bez konserwantów.


Smacznego!
Źródło: uroda i zdrowie.pl


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez TabacMan dnia Śro 0:26, 12 Sty 2011 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mukiduzy
STUDENT
STUDENT



Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:24, 02 Mar 2011     Temat postu:

ja osobiscie dodaje jeszcze 1jajko do ciasta;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcyanna
NOWY (zacznij się udzielać)
NOWY (zacznij się udzielać)



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:25, 09 Lut 2016     Temat postu:

Też dodaje jajko, ale kiedyś wypróbuję przepis bez niego. Będzie trochę inne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bomietrionka
NOWY (zacznij się udzielać)
NOWY (zacznij się udzielać)



Dołączył: 14 Lip 2016
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

PostWysłany: Wto 13:59, 19 Lip 2016     Temat postu:

Ja nigdy jajek i tyle co się orientuje to raczej tak się nie robi ale w sumie co kto woli Wesoly pizza własnej roboty to najlepsza pizza!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin