Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Faworki krok po kroku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ania1410
NOWY (zacznij się udzielać)
NOWY (zacznij się udzielać)



Dołączył: 12 Sty 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Kalisz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:00, 03 Lut 2011     Temat postu: Faworki krok po kroku

Dodaje przepis na pyszne faworki, mysle, że w okresie karnawału ich wykonanie jest wręcz konieczne;)! Milego pichcenia;))

SKŁADNIKI:
50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.

WYKONANIE:
1.Zagnieć ciasto
Najpierw przesiej mąkę do miski, trochę (3-4 łyżki) odsyp na spodek - wkrótce przyda ci się do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną mąką.


2.Porządnie zbij ciasto, a potem pozwól mu odpocząć
Teraz przydałaby ci się pomoc męża. Możesz mu powiedzieć, że los waszych faworków spoczywa w jego rękach. I nie będzie w tym przesady! Daj mu wałek i poproś, aby uderzał nim dość mocno raz za razem w zagniecione ciasto. Może też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę trzeba zwijać lub składać i znów zbijać. Takie "znęcanie się" nad ciastem ma głęboki sens - służy wtłoczeniu w nie jak największej ilości powietrza, dzięki czemu faworki będą odpowiednio kruche. Aby rzeczywiście tak się stało, zbijanie musi trwać do czasu, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza, czyli przynajmniej przez kwadrans. Potem ciasto powinno około godziny odpoczywać, jakby dojrzewać, w chłodnym (8-10°C) miejscu. Włóż je więc do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało, i wstaw do lodówki. Tymczasem możecie sobie trochę odpocząć, np. przy filiżance dobrej kawy.Wesoly)


3. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki
Wyjmij schłodzoną kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4-5 mniej więcej równych kawałków. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba będzie po kolei je rozwałkowywać. Zadanie to wymaga krzepy, więc pomoc męża znów będzie niezbędna. Musisz wiedzieć, że od stopnia rozwałkowania ciasta w dużej mierze zależy smak chrustu. Jedno jest pewne - im ciasto cieniej rozwałkowane, tym wykwintniejszy chrust. Idealnie rozwałkowane powinno mieć nie więcej niż milimetr grubości. I jeszcze jedna bardzo ważna rada: stolnicę i placek (lub wałek) posypuj mąką, ale jak najoszczędniej i tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, gdyż podczas smażenia nadmiar mąki opada na dno rondla i tłuszcz szybko zaczyna się przypalać.


4.Potnij placki na paski i uformuj faworki
Kiedy mąż wałkuje pierwszy placek, ty rozłóż, gdzie się da, czyste ściereczki. Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a potem - uformowane, gotowe do smażenia faworki. Kiedy mąż skończy, pokrój cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. Prawda, że wespół w zespół robota poszła wam szybko i sprawnie? Gdyby jednak okazało się, że nikt nie będzie mógł ci pomóc w wałkowaniu ciasta, gotowe cieniutkie placki układaj na lekko zwilżonej ściereczce i przykrywaj drugą, żeby za bardzo nie obeschły, czekając na pokrojenie.


5.Usmaż ciasteczka
Zbliżasz się do finału. Do rondla lub patelni włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej, powinien mieć 160-180°C. To naprawdę ważne, bo faworki włożone do słabo rozgrzanej frytury nasiąkną tłuszczem, a jeśli będziesz je smażyła w zbyt wysokiej temperaturze, szybko się przypalą. Zanim więc rozpoczniesz smażenie, koniecznie sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący. Wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat. Jeśli natomiast ciasto błyskawicznie zbrązowieje, musisz trochę przestudzić tłuszcz, zestawiając go na moment z ognia lub wkładając do niego na kilka minut 2-3 kawałki surowego obranego ziemniaka. W pobliżu naczynia do smażenia postaw duży talerz lub paterę wyścieloną trzema warstwami papierowego ręcznika, a obok - półmisek na gotowe faworki. W osobnej miseczce przygotuj posypkę - cukier puder starannie wymieszany z cukrem waniliowym. Od tej chwili już ani na moment nie wolno ci odejść od kuchni, musisz stale mieć na wszystko oko. Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, szybko wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj posypką z miseczki. Co tu dużo mówić - wasz pierwszy egzamin ze smażenia faworków zdaliście na szóstkę!


SMACZNEGO:))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
laila69
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 1366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ja się tu taka słodka wzięłam? :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:09, 03 Lut 2011     Temat postu:

zgadzam się, w karnawale FAWORKI OBOWIĄZKOWE!!!

kto m zrobi takie pyszne?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin